Ta pauser - det lønner seg

IMG_1776.jpeg

Ønsker du å bli enda mer kreativ og produktiv? Forskning fra Organizational Dynamics viser til at alle slags pauser (enten det er en ferie, helg, kveld eller ti minutter) bidrar til økt trivsel, mer livsglede, og mindre helseplager. Pauser hvor du er fysisk aktiv, og gjerne i grønne omgivelser, gir også enda større effekt dersom du ønsker å se nye løsninger og tenke kreativt, sier dansk forskning fra Institutt for psykologi ved Københavns Universitet. 

Med dette i tankene, gjorde jeg noe i dag som jeg er stolt av.
 
I stedet for å dra tidlig på jobb, valgte jeg meg selv og mine behov. Jeg ble hjemme for å trene først, og heller jobbe ut på ettermiddagen. Med store barn kommer denne fleksibiliteten. Jeg trente styrke og løp ute i snøen. Det føltes vågalt og litt «feil» å ikke gå på jobb.

Jeg burde kommet ajour med å forberede møter, skrive notater, svare på mail. I tillegg burde jeg lese den nye boken om ledelse, skrive neste blogginnlegg, og ikke minst følge opp kundene mine. Jeg hadde masse som burde gjøres, for så å ta det lugnere senere, men det er akkurat her min fallgruve kommer. Jeg gjør så mye hele tiden, slik at den pausen jeg skal ta etterpå, kommer sjelden. Kjenner du deg igjen?

Etter en indre dialog på morgenkvisten, vant magen og følelsene mine, fordi jeg ville og hadde lyst. Hodet og tankene mine, måtte gi etter. Jeg byttet ut ordet burde(det vi tror omgivelsene ønsker og forventer av oss) med ordet vil (det vi selv ønsker og har behov for). Vær oppmerksom på ordene du bruker, de har makt. Jeg oppfordrer deg til å trene på å si «jeg vil...» i stedet for å si «jeg burde...». Se hva som skjer. 

Det var helt underbart å løpe. Jeg pustet inn den kalde vinterluften, hørte knastringen av snøen under piggskoene, og så på det vakre snøhvite landskapet. Jeg hadde valgt rett. Formen var ikke så verst - ingen vondter, hurra! Jeg tok meg tid til å spørre meg selv Hvordan har du det? Hva trenger du? Svarene kom direkte; Dette er lykke. Jeg ønsker å ta ansvar for å skape flere oaser der jeg henter inspirasjon og påfyll. 
 
Ledere forteller meg at det er vanskelig å få tid til seg selv. Det er alltid noe som haster; møter, oppfølging, og noen som tar tak i deg. «I tillegg må man jo gjøre sin egen jobb. Det å lede, og være leder, tar tid». Jeg kan være enig i det. Samtidig er det kun du som kan sette grenser. Du har ansvaret for å passe på deg selv. Dersom du jobber på akkord med deg selv, dine behov og ønsker, blir du på sikt utilfreds og det vil merkes med irritasjon, stress og lite motivasjon.
 
John P. Trougakos, professor ved Rotman School of Management forteller at konsentrasjonen vår er som en muskel. Når den blir sliten, så behøver den en pause før den kan være effektiv igjen. Ved å oftere ta pauser, vil du oppleve en økning i produktivitet og kreativitet. Det er individuelt hvor lenge man føler seg effektiv om gangen, så det er viktig at du kjenner etter hvor mange, og hva slags pauser du behøver. Kjenn etter når du har behov for frisk luft, eller annen inspirasjon, før du føler deg mentalt utslitt.

Under frokosten kom et hav av gode ideer til meg, som å skrive dette blogginnlegget. I tillegg fikk jeg fikk mye energi etter å ha gjort det jeg virkelig hadde lyst til, og følte jeg fikk gjort mer enn det jeg hadde mål om. 

I dag var en deilig påminnelse at det er smart å ta en pause fra jobben. Trenger vi egentlig forskning for å oppleve det? Slik fikk jeg hentet ny inspirasjon, energi og kjente meg desidert mer produktiv og effektiv etterpå. Dette må jeg, og du, kunne gjøre med den beste samvittighet!
Kilder: 
https://www.nytimes.com/2012/06/17/jobs/take-breaks-regularly-to-stay-on-schedule-workstation.html?emc=eta1
http://thriving.berkeley.edu/sites/default/files/Embracing%20Work%20Breaks%20(Eschleman%20Lecture).pdf
https://forskning.no/arbeid/hyppige-pauser-gjor-deg-mer-effektiv/266425