Gleden og nødvendigheten av å takke nei

Hva skal du prioritere i året som akkurat har begynt? Hva skal du bruke din verdifulle tid på?
Har du hørt om uttrykket "JOMO"? 

I år skal jeg fokusere på færre ting.

Jeg skal velge ut hva som er viktigst for meg, og satse på det. Det innebærer at jeg må si nei til noe, eller mye. Det vil bli en glede å si nei til tilbud som til tider bombarderer meg, samtidig som det blir vanskelig å si nei til invitasjoner som virker spennende og hyggelige, men som kan kræsje med hva jeg egentlig ønsker å prioritere. Kommer det til å bli enkelt? Nei. Er det viktig? Ja.

Svend Brinkmann, professor i psykologi fra Aalborg, skriver i sin nyeste bok «Gå glipp» , om selvkontroll og styrken til å si nei til fristelser. Han introduserer begrepet JOMO, (Joy Of Missing Out), som en motvekt til FOMO (Fear Of Missing Out). Han skriver at de som ikke våger å gå glipp av noe, som vil være med på alt, risikerer å leve stressede liv der de stadig vil ha noe annet enn det de allerede har. Brinkmann oppfordrer oss til å øve på å fokusere, å velge bort, å være tilfreds med mindre av det uvesentlige, og dermed få mer tid til det vesentlige. Så, hva er vesentlig for deg for at du skal ha det bra? Om du nå skal velge ut det viktigste, hva er det?

Jeg gjorde en øvelse som gav meg retning, som jeg håper kan være til inspirasjon for deg.

Jeg tegnet tre sirkler. I den innerste skrev jeg ned mine essensielle behov, deretter hva som gir meg glede og harmoni i den midterste, og om hva som gir meg inspirasjon og påfyll i den ytterste.

For meg handler den innerste sirkelen om meg og min helse. Jeg trenger nok søvn, sunn mat, regelmessig trening/aktivitet, meditasjon (gjerne i form av en tur i naturen), og refleksjonstid. Jeg behøver å reflektere regelmessig over hvordan det går med meg, mine prosjekter og mål, både på jobb og privat. Slik får jeg en følelse av oversikt og ro. Les mer her.

Når basen er på plass, ser jeg utover. I den midterste sirkelen plasserte jeg det som gir meg inderlig glede og kjærlighet; min mann, mine barn, nærmeste familie og venner.

Harvard-psykiater Robert Waldinger, som er direktør for en av verdens lengste studier av voksne mennesker, sier at nære relasjoner der du kan være helt deg selv, er den største faktoren til lykke. Her handler det også om kvalitet foran kvantitet. Det tar tid å bygge relasjoner, men det gir deg også mye tilbake. Hvem ønsker du å ha en dypere relasjon til? Og kanskje det er noen eller noe som tidligere har fått stor plass, som du ikke ønsker å vie like mye tid til nå? 

I den ytterste sirkelen har jeg plassert det som gir meg inspirasjon og påfyll. På jobb er det å lære nye ting; gå på kurs og seminar, være med på nye prosjekter og sette meg nye mål. Privat henter jeg mye inspirasjon fra kulturelle opplevelser, reiser, turer i skog og mark, hytteturer, yoga, dans, og det meste av sportsaktiviteter. Nye hobbyer som fotografering, matlaging, hage og interiør er også ting jeg vil gjøre. Listen min kan bli uendelig, så her kommer mitt mål for 2019 tydelig inn i bildet. Jeg må tørre å plukke ut noen aktiviteter som jeg heller vil fordype meg i. I tillegg ønsker jeg å prioritere de aktivitetene som jeg kan gjøre sammen med mennesker som betyr mye for meg, slik at vi kan komme enda nærmere hverandre. 

Jeg gleder meg til å kjenne på the joy of missing out ved å aktivt velge bort, og vise meg selv at det er en glede og nødvendighet ved å takke nei. 

Ønsker deg en fantastisk start på det nye året!