Pusten din er ditt beste stressmestringsverktøy

Har du hatt en hektisk periode og lengter etter å bare slappe av?

Du er ikke alene. Jeg snakket nylig med en leder som hadde behov for å tømme seg: «Nå er det mye. Masse frister på jobb, en konflikt i avdelingen, barna skal på aktiviteter, og på toppen av det hele - pusser vi opp. Jeg trenger ro, og å få være litt alene». 

1E5ADDFD-1228-4133-86B8-68CC94CE1950.jpeg

Ofte når vi skal slappe av, gjør vi det med en bok, en avis, et TV-program, eller med oppdateringer fra sosiale medier. Disse aktivitetene gir oss avkobling i varierende grad. Men, det er viktig å kunne slå bryteren helt av. 

Utfordringen er at det kan være vanskelig å finne steder der vi kan få oppleve stillhet i hverdagen. Steder der det skjer absolutt ingenting, er for mange en mangelvare. Derfor er det fint å kunne finne stillhet i seg selv. Erling Kagge, eventyrer og forlegger,  skriver i sin bok Stillhet i Støyens tid (2016): «Stillheten virker berikende i seg selv. Det er en kvalitet, noe eksklusivt og luksuriøst. En nøkkel som kan låse opp nye måter å tenke på.»

Jeg har lenge studert og praktisert meditasjon. For noen kan det høres litt alternativt, kjedelig og tidkrevende ut. Men, effekten er slående. Jeg vil derfor gjerne foreslå en superenkel pusteøvelse som er tilgjengelig for alle, enten du er kjent med meditasjon eller ikke. Når jeg dedikerer tid på å fokusere på pusten min, får jeg hentet ny energi. Hver gang er en ny opplevelse. Nøkkelen er å ikke la dette bli til en prestasjon. Når du puster skal du bare være i det som skjer. Tankene kommer og går. Slik lader jeg batteriene mine. 
 

1. Sitt eller ligg komfortabelt.
2. Legg merke til pusten din. Hvor kjenner du pusten tydeligst? Gjennom nesen eller gjennom at maven beveger seg ut og inn? 
3. Sett en alarm på 1, 3 eller 5 minutter.


Denne øvelsen kan du gjøre ved arbeidspulten, på soverommet eller i hagen - der du er akkurat nå, eller der du føler du får en ekstra ro. 

Pust er det enkleste, billigste og mest tilgjengelige stressmestringsverktøyet vi har!