Se dine kolleger, dine barn og din ektefelle.

 

Min sønn kom hjem fra skolen, meget stolt og fornøyd. Øynene hans strålte og han smilte fra øre til øre. Mamma, vil du se min stil? Jeg ble veldig stolt og glad over at han virket så fornøyd, og jeg svarte direkte med stor entusiasme, «selvfølgelig»!

Det var en stil over to A 4 sider. Jeg så direkte lærerens små, røde ovale ringer på tre ulike steder. Jeg så på dem, og smilte. «Så synd at du stavet feil på dette ordet. Her brukte du feil bøyning av verbet. Dette ordet er svensk, ikke norsk». Nesten alt rett, konkluderte jeg.

«Det er ikke morsomt å vise deg mine prøver, du ser bare etter mine feil. Du leste jo ikke en gang fortellingen min! Jeg syntes den var bra, utbrast han i skuffelse og sinne.»

Hans ord stakk som et spyd rett inn i hjertet. Nei. Så feil det ble. Jeg prøvde å reparere skaden, men den var allerede skjedd. Han stormet opp trappen til rommet sitt og slengte igjen døren.

Jeg vet så inderlig at jeg gjorde feil.

 
 

Jeg skulle selvfølgelig ha tatt meg tid til å lese hans fortelling og rost han for både innsats og innhold. Jeg skulle ha snakket med ham og spurt hva han selv var fornøyd med.

  • Vi kunne fått en god og positiv samtale.

  • Vår relasjon kunne blitt enda mer nær og fin.

  • Han skulle kunnet få en anledning til å vokse og å føle på mestring.

Det motsatte skjedde. Selvtillit ble ikke styrket denne gangen, og gleden uteble totalt.

Dette utspilte seg for mange år siden, men det oppleves som om det skjedde i går. Jeg lærte mye og vi har snakket om det etterpå. Familien kom styrket ut av det, helt klart.

  • Hva har dette med lederskap å gjøre? Alt.

  • Hva har dette med medarbeiderskap å gjøre? Alt.

Det er så lett å ønske å bidra gjennom å komme med forslag på forbedringer. Men, ikke hele tiden. Noen ganger er det viktigst å fokusere kun på det positive.

Se dine kolleger. Se dine barn og din ektefelle.

Let etter det positive og fortell det til dem. Bruk litt tid på å la personer rundt deg blomstre og vokse. Relasjonene dine vil komme styrket ut av det og du vil bidra til glede og kanskje til og med til en økt personlig vekst.