Planlegg, og prioriter det viktigste først


Har du lett for å spre din oppmerksomhet på altfor mange oppgaver samtidig? Det kan bidra til en opplevelse av at du gjør mye, men allikevel lurer på hva du gjør.

Høstferie allerede. Jeg som akkurat kom hjem fra sommerferien. Kjenner du deg igjen? Hadde du også en PANG-start etter ferien, med alt hva det innebærer av prosjekter, seminarer, møter, fremdriftsplaner og kick-off? «Er det virkelig høstferie nå?», spør jeg meg selv. Joda, uke 40 starter i neste uke.

Min intensjon var å skrive en blogg i august om hvordan starte opp igjen etter sommerferien. Det ble med tanken. Jeg skal være ærlig, jeg har hatt dårlig samvittighet. Jeg sa at jeg skulle skrive inspirasjoner hver 14. dag da jeg startet opp med å skrive blogg. Det har jeg ikke klart.

Hvorfor har jeg ikke klart å skrive? Å skrive og levere kvalitet krever tid, energi, og mot. Jeg har ikke hatt tid. Feil, jeg har ikke tatt meg tid. Jeg har ikke hatt energi. Riktig, jeg har hatt fullt opp med andre prosjekter. Jeg har ikke hatt mot, riktig, det krever mye av meg for å skrive.

Nå har jeg ikke dårlig samvittighet lenger. Jeg har god samvittighet. Årsaken? To ting. To verktøy.

For det første: Planlegg og prioriter det viktigste. Jeg har vært god til å prioritere den siste tiden. Jeg har startet uken med å planlegge «hva er det viktigste jeg skal oppnå for kommende uke? Jeg har også startet hver morgen med å planlegge dagen. «Hvilke tre ting er viktigst å gjøre i dag?» Ikke en gang har svaret mitt vært å skrive blogg. Det som har vært viktigst har vært å levere topp kvalitet på mine foredrag, bedriftsinterne seminarer og mitt nye åpne lederkurs. Disse aktiviteter har jeg måttet forberede godt, og det har tatt tid. Når jeg ser tilbake, er jeg fornøyd med min prioritering. Å levere kvalitet gir meg ikke bare en tilfredstillelse og en mestringsfølelse, det gir mer salg.

For det andre: Avslutt en ting, før du starter på noe nytt. Etter sommerferien har jeg vært rå på å avslutte en ting, før jeg har startet med noe nytt. Jeg har vært nødt til å si nei, og fortelle meg selv og andre at «det må komme senere».

Har det vært enkelt? Nei. Jeg har sagt til andre hvor viktig det er å ikke spre sin oppmerksomhet på for mange prosjekter samtidig, men jeg har ikke praktisert det selv. Jeg liker å ha mange baller i luften og har trodd at jeg håndterte det bra. Men, skal jeg være helt ærlig, det har stresset meg. Av og til har jeg våknet tidlig om morgenen og tenkt på alt som skal skje. I tillegg har det gått ut over min fritid og min familie. Jeg har tatt meg selv i å jobbe sene ettermiddager, kvelder og helger… Ikke bra, ikke bra.

Derfor er jeg ekstra stolt og fornøyd akkurat nå. Jeg har klart å ha fokus på noen utvalgte prosjekter, og disse er nå avsluttet og jeg har levert godt.

Neste prosjekt for min del er å skrive. Spennende. Utfordrende. Jeg gleder meg.

Hva er dine topp tre viktigste prosjekter akkurat nå? Hva bør du si nei til, eller vente med? Fokuser på én ting av gangen. Levere godt, og gjør det beste du kan. Siden kan du være fornøyd. Nyt det.