Hvorfor er det viktig med forventningsavklaringer?

Er du sikker på at dine forventinger overensstemmer med forventingene til de rundt deg?

For 6 år siden var familien vår på vei til hytta i Sverige, 3 uker sammen med barna. Jeg gledet meg til sol og bad, ligge på varme klipper og se barna fiske krabber og spise is i solen.

Det ble ikke slik. Været var en katastrofe; regn, skyer, kulde og vind.

Ikke nok med at jeg frøs fordi jeg hver dag kledde meg til sol og bad. Jeg var også iskald inni meg. Dette syntes og hørtes. Jeg var sur, irritert og sint. Dette var en dårlig ferie.

Min mann snakket daglig om at «i dag er det golf vær, i dag spiller vi kort og nå spiller vi fotball».

Jeg ble enda mer irritert fordi resten av familien så ut til å trives i dette Skandinaviske været!

Hva skulle jeg gjøre? Jeg ringte min coach. Det pleide jeg ikke å gjøre om sommeren, men nå var det krise. Jeg holdt på å ødelegge sommeren også for de rundt meg.

«What outcome do you want from the summer vacation?” spurte Connie. Hva? Jeg følte meg irritert. Jeg pustet dypt og prøvde få med meg det hun sa. Hvilket ønsket resultat vil jeg ha ut av sommeren?

Å finne på ting med barna og mannen min. Ha det gøy sammen. Se barna glade og lykkelige, da er jeg lykkelig, var mitt svar.

«Er barna kun lykkelige i solskinn?» Jeg tror det, de er gladere da, svarte jeg.

«Er du sikker på det, har du spurt dem?»

Hm, jeg tok sats og spurte både mann og barn. Svarene jeg fikk var helt i tråd med mine egne forventinger og ønskemål: være sammen, leke og ha det gøy.

Sommerens store læring for meg var at hvis jeg har fokus på gleden mellom oss når vi er sammen, spiller det ingen rolle om det er solskinn eller regn. La oss anpasse aktivitetene etter været og fokusere på det vi har sammen.

Jeg gikk tilbake til familien, glad og fornøyd og med en ro inni meg. Uansett vær kan jeg få en drømmeferie. Regnet kan bare øse ned.

Alle i familien fikk et betydelig lavere handicap i golf den sommeren. I tillegg var jeg i bedre fysisk form enn på lenge.

Før hver ferie, etter denne sommeren, har vi alltid hatt familieråd. De typiske spørsmålene vi stiller hverandre er: Hvor sosial vil du være, hvor ofte og med hvem vil du omgås? Vil du holde på med prosjekter, eller bare ha late dager? Vil du la bilen stå og bli på et sted, eller ønsker du å farte rundt å oppdage nye plasser og mennesker? Vil du ligge i solen, bli brun, og oppleve varmen, eller vil du drive med aktiviteter som passer alle slags vær?

Forventningsavklaringer er like viktig privat som på jobb, så husk å ta deg tid til det.