Få en stressfri førjulstid - mine beste tips

 

Har du mye som skal gjøres før jul? Mange opplever at førjulstiden ikke blir den hyggelige forberedelse tiden de ønsket, snarere et kappløp med tiden.

Jeg snakket nylig med en leder som hadde ekstremt mye å gjøre på jobb. Jeg utfordret han på hva som tok mest energi akkurat nå. Det var å ta en vanskelig samtale med en kollega der målet var å avslutte et arbeidsforhold. Utfordringen var at dette hadde vært en oppgave lederen hadde utsatt en lengre tid. Vi diskuterte timingen. Er det en god tid å starte en slik prosess rett før jul? Hva skjer dersom du utsetter til etter jul? Svaret ble opplagt. Vent til etter jul, både for deg og din kollegas skyld.

 

Her kommer 3 tips som kan gi deg større ro, nytelse og glede:

  1. Hva ønsker du? Hvordan ønsker du å ha det frem til jul? Hva skal til for at førjulstiden blir en hyggelig og fin tid for deg? Hva er viktig for akkurat deg? Er det å trene, treffe familie og venner, gå på konsert, kjøpe julegaver, bake julekaker eller å pynte hus og hjem? Er det å bli ferdig med alle jobboppgaver for å kunne ta juleferie med strøkent skrivebord? Lag et fremtidsbilde av hvordan du ønsker å ha det.

  2. Bruk kalenderen. Er det bildet du har laget deg realistisk? Se i din kalender og sjekk om du faktisk har tid og lyst til å gjøre alt? Kanskje du finner ut at det hadde vært hyggelig med litt lugn og ro, midt opp i alt. Da må det settes av tid til det i din kalender.

  3. Si nei. Min erfaring er at jeg i desember ikke skal booke meg opp for mye. Jeg ønsker å ha litt luft for å kunne være spontan. Det kan virke uhøflig, men jeg kan ikke si ja til alle innbydelser dersom det går på bekostning av egen familie eller egen helse. Lytt til kroppen og si nei når det blir for mye av det gode. Slik øker sjansene for at du er frisk også i juleferien.

 
 

Stressmestring når du må få hodet over vann:

  1. Få oversikt. Skriv ned alt som stresser deg, alle oppgaver du må gjøre og oppgaver du har lyst å gjøre. Skriv ned alt. Bland jobb og privat ettersom de dukker opp. Ikke noe skal surre omkring i hodet, alt skal ned på papir.

  2. Skill mellom jobb og privat. Ut fra det du har brainstormet ned på papir, lag to lister, en for oppgaver privat og en for oppgaver på jobb.

  3. Prioriter oppgavene på jobb. Hvilke oppgaver MÅ du gjøre? Hva er viktig og hva haster? Hva kan ikke utsettes til etter jul? Min erfaring er at «alle» andre har det travelt nå og mest er opptatt av å få gjort sine egne ting. Dersom du er usikker på viktighetsgraden, spør din leder, kunde eller samarbeidspartner når siste frist er. Gå gjennom alle punkter du har skrevet på din liste, én etter én. Spør deg selv. Hva vil skje dersom jeg utsetter denne oppgaven til etter jul? Du kommer kanskje å bli overrasket over at du ikke må gjøre alt nå. Noe kan med fordel vente.

  4. Prioriter oppgavene privat. Hva må du gjøre av private ting før jul? Spør deg selv igjen, hva av alt på listen MÅ du gjøre? Er det å kjøpe julegaver eller er det å gå på julekonsert? Er det å invitere til juleselskap eller å få hele huset rent og pent? Spør deg videre: «Hvilke konsekvenser får det om jeg ikke gjør dette?». Er du som meg og mange andre, er din liste en blanding av både viktige og mindre viktige ting. Husk på at når vi har for mange hyggelige ting for tett opp på hverandre, kan dette ta pusten og gleden fra hvem som helst.

  5. Pust. Ta tre dype pust. Pust inn så mye luft du kan. Hold på pusten og tell til 3. Pust så ut all luft. Tell til tre. Pust inn igjen. Fortsett slik 3 ganger. Når du puster og legger merke til pusten, er du her og nå. Det er godt for både kropp og sjel.

  6. Les punkt 5 en gang til.

Benytter anledningen til å ønske deg en riktig god jul og et godt nytt år!