Hvordan komme i gang, og fortsette med trening?

Solens stråler smelter snøen. Jeg plukker hvitveis. Det er vår!

Med våren kommer lysten og motivasjonen frem. Nå skal jeg begynne å trene!

Jeg har trent i hele mitt liv. Allikevel bommer jeg gang på gang. Jeg starter ut for hardt. Sist sommer startet jeg med litt lengre løp. Målet var å løpe Göteborgsvarvet, fort. Jeg satte opp en plan med 3 økter intervall per uke og to litt lenger pass. Hvor var jeg? Jeg var så girad, det gikk så bra. Men, etter noen uker var jeg meget stiv i leggene og etter hvert kom smerten, i begge mine akilles. Jeg måtte slutte å løpe og fikk ett opplegg av naprapaten for å bli kvitt skaden. Nei.

Nå er det vår, nå er det nye muligheter. Jeg skal i gang med jogging igjen, men på en ny og smart måte. Jeg skal starte forsiktig. Blir du med?

Den aller største treningsfellen er nemlig å gå ut for hardt, å sette seg altfor høye og ambisiøse mål. Har du ikke trent før, eller hatt et langt opphold er det urealistisk å sette seg et mål om å gå 1 time hver dag eller jogge fire ganger per uke. Det er ikke realistisk å gå fra ikke noen trening til 4 pass per uke. Det kommer ikke å oppleves som gøy eller motiverende. Skader kommer også mye lettere med hardere intensitet og frekvens. Statistikken fra treningssentre viser det samme; medlemmer som starter for hardt ut, får det ikke til, mister lysten og dropper ut.

Sett opp små enkle mål som oppleves lette å nå

Start i det lille. Sett deg noen realistiske mål for å sikre mestring. Hvor mye og hvor ofte er veldig individuelt. Spør deg selv, hva er realistisk å starte med for meg? En økt styrketrening per uke er bedre en ingen gang. 20 minutters jogging er bedre enn ikke noen jogging. Kjenn etter om kroppen tåler det du trener. Lytt og tren klokt.

Målet er at du skal oppleve mestring. Både gjennom å være skadefri og oppleve at treningen virker positivt på deg. Det gjør deg glad og fornøyd. Da kommer lysten og den positive energien, og vips, så trener du kanskje mer enn du hadde planlagt.

Lykke til!