5 tips på å bli mer fornøyd, og stolt av deg selv

Kjenner du noen som virker som om de får til alt mulig, men likevel aldri er helt fornøyd?

Det kan virke uforståelig for de som ser på, men for dem det gjelder kan dette være et reelt problem.

For en tid siden traff jeg en leder som fortalte om alt det positive hun hadde oppnådd på sin nye arbeidsplass de siste månedene. Listen over vellykkede tiltak var så lang at jeg virkelig ble imponert! «Du store min, du må være veldig stolt over deg selv», sa jeg til henne. Den skeptiske grimasen avslørte at hun ikke syntes det var noe å være stolt av. Jeg fulgte opp med spørsmålet: «Hva skal til for at du skal være stolt?». Hm.

Dagens samfunn handler om å sette seg stadig nye mål og om å prestere, både på jobb og privat. Det positive er at du når nye mål, opplever mestring og vokser som person.

Det negative innfinner seg hvis du aldri stopper opp og gir deg selv anerkjennelse for hva du får til. Da kommer gjerne følelser av utilstrekkelighet.  Dette forsterkes når du sammenligner deg med andre. Da får du lett følelsen av ikke å være god nok. For hvem sammenligner du deg med? Alltid med den og de som har gjort noe mer eller bedre enn deg.

Men, tør du å stoppe opp og bare være fornøyd med egen innsats?

Noen ganger er vi redde for å bli dovne. Hva om jeg mister mitt pågangsmot, setter meg tilbake og bare blir sittende, imens de andre suser forbi? Andre ganger sammenligner vi våre egne resultater med andres bragder. Jeg må gjøre enda mer for å kunne si meg være fornøyd. Noen ganger er vi så avhengige av at andre skal like oss og gi oss sin oppmerksomhet at vi ikke tør å stole på egen vurdering av når vi er bra, men lar andre bedømme oss. Vi jager videre uten å stoppe opp.

Så hva skal vi gjøre?

5 tips på hvordan bli mer stolt og fornøyd

  1. Anerkjenn alt du får til, både stort og smått. Så fort du har fått noe til, klapp deg selv på skulderen.

  2. Snakk til deg selv som om du snakker til din aller beste venn. «Bra jobbet, dette fikk du til».

  3. Når andre spør hvordan det går, velg å fortelle om det som har gått bra. Når du fokuserer på det positive får du mer av det positive.

  4. Vis med kroppen at du er stolt og fornøyd, smil med hele deg.

  5. Uansett hva du har prestert, så finnes det alltid noe som er bra. Let etter det positive, hver gang.

Fordelene med å være mer fornøyd med seg selv og egen innsats er mange; du bygger deg selv opp og står sterkere rustet til oppgaver som kommer,  du blir mer glad og fornøyd og det smitter over på andre, du får mer energi, lyst og MOT til å gå i gang med andre, kanskje større utfordringer og det gir deg økt trygghet.

Hva er du fornøyd med akkurat nå?