4 spørsmål du bør ha svar på før du presenterer

Klarer du å fange publikums interesse og vet du når du skal avslutte?

Min mann og jeg satt i bilen, på vei til en bursdag. Da kom helt plutselig spørsmålet: «Er du blitt mer ordrik»?

Litt smigret, strekte jeg på kroppen min. «Synes du det, det var hyggelig. Jeg har jo bodd i Norge i over 20, så det er gøy at det merkes».

«Nei, det var ikke så jeg mente. Bruker du ikke flere ord nå enn tidligere?

Jeg har merket det, både i private taler og andre sammenhenger. Er du sånn også på jobb, når du er i møter, eller holder kurs & seminar? Du vet, det er viktig å være kort og presis. Forbereder du deg godt nok?»

Wow. Den satt. Jeg skjønte direkte hva han mente. Jeg er spontan og fleksibel av natur og det har sine fordeler. Men ikke alltid.

Hva med deg? Hvordan oppleves du når du snakker? Tar du deg tid til å forberede hva du skal si og vet du når du skal slutte å snakke?

Også når vi skriver, notater, referater og mailer, er det lurt å bruke tid på planlegging. Ellers kan det slutte som den franske forfatteren Blaise Pascal unnskyldende skrev til sin venn:

“I would have written a shorter letter, but I did not have the time”.

Det er viktig å være kort og presis. For det første, kommer budskapet frem til mottakeren mer klart. Vi som lytter skjønner raskere hva du mener.

For det andre, er det begrenset hvor lenge du kan holde på lytterens oppmerksomhet. Det er kjedelig å lytte på en person som prater på, bruker for mange detaljer og digresjoner.

Mitt tips i dag handler om mental forberedelse. Spør deg selv følgende 4 spørsmål før du skal inn i ilden:

  • Hva er hensikten med din presentasjon eller innlegg?

  • Hvem er publikum og har de noen forventinger?

  • Hvor lang tid skal du snakke?

  • Hvilket inntrykk ønsker du å gi?

Hvor mye orker du selv å lytte konsentrert på andre som snakker? Hvis du ønsker å nå frem med ditt budskap, vær kort og konsis og slutt i tide.