3 tips for å begynne med en vanskelig oppgave

Utsetter du oppgaver? Er du klar over hvorfor? Er de kjedelige, vanskelige, store, omfattende, uklare? Hvordan hadde det vært å få en formel for bare å komme i gang? Få energi og motivasjon til å fullføre dine oppgaver?

Jeg har alle typer oppgaver og jeg fristes til å utsette både store og små. Men jeg har en taktikk, et verktøy jeg har brukt i mange år. Lærte den av Anthony Robbins, amerikansk guru innen personlig utvikling. Den fungerer.

Hanne var motløs. Hun skulle arrangere en konferanse for medarbeidere i utlandet. Det var forventet at hun skulle være ansvarlig. Bare tanken fikk henne til fysisk å kjenne ubehag. Hvor skulle hun starte? Hadde hun noen medspillere å dra veksel på? Noen snakket dårlig engelsk, hvordan skulle det løses og skulle hun stå ansvarlig for innholdet? En hel dag? Det var mange uklare og usikre faktorer og hun hadde lite lyst å ta tak i oppgaven, hvordan begynne?

Nå nærmet seg fristen for utsendelse av program, og hun hadde ikke startet. Hjelp!

På en av kurs samlingene fikk Hanne og de andre deltakerne i oppgave å finne noen de manglet motivasjon for. Hanne lyste opp. »Jeg har en oppgave, en soleklar manglende motivasjons- oppgave». Vi brukte den som et eksempel. Det første spørsmålet Hanne fikk var: Hvilket resultat vil du oppnå? Beskriv ditt drømmescenario for denne konferansen. Bruk ord som virkelig får deg til å glede deg. Når hun skrev det ned så jeg hvordan smilet kom frem og endret innstillingen hennes en smule.

Deretter fikk hun i oppgave å liste alle positive gevinster hun skulle få av å nå dette positive resultatet med sitt arrangement. Nå skjedde noe med kroppen hennes, hun beveget seg og vi andre så at hun tente til.

Til slutt fikk hun skrive ned hva hun skulle gjøre. Bare brainstorme ned alt hun kom på. De andre kursdeltakerne stilte flere oppfølgingsspørsmål, så hennes bilde blev klarere og tydeligere og oppgavene likeså. Det var som hun sa da hun gikk derifra «dette kan jo bli riktig bra».

Uken etter kom hun strålende fornøyd og fortalte: «På trikken hjem fra kurset lagde jeg min fremdriftsplan. Jeg hadde så mye energi. Dagen etter tok jeg kontakt med noen utenlandske medarbeidere. Det gikk helt fint og vi ble enige om de store linjene. Deretter har det gått slag i slag, Nå er programmet sendt ut og jeg er bare SÅ fornøyd!»

Hva kan vi lære av dette? Herlig story som du kan bruke som en inspirasjon for å komme i gang med et prosjekt eller en oppgave du har utsatt. Oppskriften er:

  1. Beskriv med positive ord hvilket resultat du vil oppnå. Skriv det ned.

  2. Skriv ned alle positive konsekvenser for deg når du har oppnådd ditt resultat. Hva vil det gi deg?

  3. Hva skal du gjøre, skriv ned alle tiltak du kommer på som bidrar til å nå ditt mål.

Så sett av fem minutter til dette. Bruk ovennevnte formel på et av dine prosjekter eller en oppgave - og kom i gang.

Just do it!